translate

Monday 13 February 2012

Percik Ikan Bawal

Seekor ikan bawal
secawan santan pekat
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sebatang serai
Sekeping asam keping
2 sudu teh tepung beras
kunyit serbuk
Air Asam jawa
sedikit cuka
Gula dan garam

Bawal yang telah dibersihkan dilumur dengan air asam jawa dan dibersihkan sekali lagi
Lumur dengan sedikit kunyit dan garam serta beberapa titik cuka.
Perap sekejap.
Bawang merah, putih dan halia ditumbuk atau diblender.
Bahan blender dimasukkan ke dalam santan dan dimasak atas api.
Masukkan juga asal keping dan tepung beras yang telah dicampur dengfan sedikit air.
Masukkan juga gula dan garam.
Kacau sampai pekat
Ikan dibakar atau dimasak di atas kuali tanpa minyak(letaklah sedikit minyak)
Apabila sedikit masak sapukan sedik kuah atas ikan tersebut dan lakukan dikedua-dua belah.
Biarkan sampai masak dan diangkat dan bolehlah dicurahkan kesemua kuah tersebut pada ikan percik kita itu

No comments:

Post a Comment