translate

Sunday 30 December 2012

Nasi Gurih

3 cawan beras(basuh dan toskan)
3 cawan air
2 sudu besar margerin
1 sudu besar minyak masak
sebatang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Sehelai daun pandan
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam
Bawang goreng
Kismis

Panaskan minyak dan margerin.  Bila cair masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.  Masukkan daun pandan dan serbuk kunyit.  Kacau biar wangi.  Masukkan beras dan kacau seketika.  Angkat dari dapur dan masukkan ke dalam periuk elektrik dan masukkan juga air dan garam.  Kacau.  Onkan periuk.  Bila sudah masak masukkan kismis dan bawang goreng.  Kacau sedikit.
(Sesetengah orang masukkan santan, tapi resepi kak ini tidak menggunakan santan dan rempah2 lain seperti kebiasaannya)

No comments:

Post a Comment