translate

Thursday 4 April 2013

Kek Coklat Berlapis Keju dan Oren

Bahan-bahannya
200gm tepung gandum 
100gm serbuk koko
50gm serbuk badam
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonat
3 biji telur
200gm gula pasir halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

Lapisan krim keju
250gm krim keju
70 gm gula halus
1 biji telur 
20gm tepung gandum
1 sudu teh jus lemon
25ml air
Oren filling

Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bicarbonate sebanyak 2 kali.
Putar telur dengan gula hingga kembang.  Masukkan bahan ayak dan serbuk badam .  Kacau.
Masukkan minyak masak.  Kacau.
Masukkan susu dan air panas.  kacau hingga sebati dan berkilat.
Sapu loyang(9x9 inci) dengan margerin dan di alas dengan kertas kek(lebihkan kertas kek tersebut untuk menyenangkan untuk mengangkatnya nanti bila kek sudah masak).
Simpan 2 sudu besar adunan kek untuk marble.
Bahagikan adunan kek kepada 2 bahagian.  Masukkan satu bahagian ke dalam loyang dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180C (5 minit pertama bakar dengan api bawah dan masa selebihnya api atas dan bawah)
Masukkan sebahagian adunan krim cheese ke atas kek coklat dan letakkan oren filling di atasnya(masukkan oren filling ke dalam asing beg dan paipkan secara jaluran memanjang di atas lapisan krim keju.  Buat beberapa baris sehingga sampai ke tepi loyang). , bakar selama 15 minit.
Keluarkan dan tuang bahagian yang kedua dan bakar semula selama 20 minit lagi dan lakukan cara pembakaran seperti lapisan yang pertama tadi.
Apabila kek masak tuang lebihan adunan krim cheese dan paipkan lakaran marble di atasnya.
Bakar semula selama 15 minit.


Lapisan krim keju
250gm krim keju
70 gm gula halus
1 biji telur 
20gm tepung gandum
1 sudu teh jus lemon
25ml air

Putar krim keju dengan gula hingga kembang.  Masukkan telur.  Putar.
Masukkan tepung gandum, jus lemon dan air.  Putar biar sebati.

1 comment: