translate

Monday 8 April 2013

Puff Sosej, Cendawan Berkrim Keju

Puff Pastry
Cutter bulat (ukuran 5 inci dan 4 inci)
Telur(pukul dengan garfu)

Panaskan oven dengan suhu 180 - 200C
Guna cutter 5 inci terap kulit puff pastry untuk dua keping
Sapu telur pada satu bulatan kulit puff tersebut.
Untuk satu bulatan lagi terap pula dengan cutter 4 inci.  Dapatkan bulatan pastry berbentuk cincin.
Ambil bulatan cincin tersebut dan letakkan ke atas pastry yang telah disapu telur tadi.
Sapu pastry cincin tersebut dengan telur.
Alas loyang dengan kertas kek dan susun puff pastry tersebut.
Bakar selama 25 minit atau sehingga kulit kekuningan.
Bila keluar dari oven tekan bahagian dalamnya supaya pastry menjadi bakul.

Inti
4 batang sosej(rebusdan dipotong nipis)
Sekeping daging burger(ramaskan)
4 biji cendawan butang tin(potong nipis)
Setengah labu bawang besar(dadukan)
1 ulas bawang putih(Mayang dan dadukan)
2 sudu besar krim sos campuran(kak guna jenama IKEA)..kalau nak guna serbuk cheese pun ok
Sedikit parutan mozarella
Serbuk lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan
Cili merah(potong nipis)
Daun bawang(potong nipis)

Panaskan minyak masukkan bawang putih dan bawang besar.  Biarkan layu.
Masukkan burger.  Kacau seketika.
Masukkan sosej dan cendawan.  Masukkan lada hitam.
Masukkan krim sos campuran yang telah dicairkan dengan sedikit air.
Masukkan parutan mozarella dan sedikit bahan perasa/gula.

Cara menghidang
masukkan inti ke dalam bakul puff dan tabur dengan bahan hiasan tadi.




6 comments: