translate

Wednesday 17 April 2013

Roti Floss Ayam


Bahan A
500gm tepung roti(resepi kali ini kak hanya guna tepung gandum aje)
220ml air suam
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula
1 biji telur(dipukul guna garfu dan guna sebahagian aja)
3 sudu besar shortening(lemak sayur)
2 1/2 sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla
4 sudu besar water roux
(cara buat water roux= 50gm tepung gandum dicampur 250ml air dimasak hingga pekat dan sedikit mendidih angkat dan sejukkan dan dapat 8 sudu besar)



Bahan B
Mayonis
Fluff ayam

Satukan semua bahan A  kecuali air suam dalam mangkuk.
Masukkan sedikit demi sedikit air dan satukan supaya menjadi doh yang masih lagi kasar.
Masukkan doh tersebut ke dalam beg plastik(yang bersih) dan golek-golekkan di atas permukaan yang rata atau nak tenyeh-tenyehkan di dalam mangkuk adunan tadi pun ok juga.
Lakukan selama 5 minit(doh kita nampak elastik)
Keluarkan dari beg plastik dan uli balik di dalam mangkuk tadi bagi membentuk doh yang bulat.(seminit dua aje)
Tutup permukaan mangkuk(kak guna jenis besi) dengan plastik pembalut makanan.
Panaskan ketuhar dan letak redai besi di atas(kat luar) ketuhar kita tersebut.
Suhu 160C selama 25 minit.
Letak mangkuk adunan doh di atas redai tadi(adunan berada di luar ketuhar)
Apabila masa sudah tamat biarkan seketika lagi(20 minit dan mangkuk dan ketuhar masih panas/suam)
Apabila adunan sudah mengembang boleh buka penutup plastik dan dengan menggunakan penumbuk tangan kita tumbuk-tumbukkan adunan yan g mengembang itu.
Uli dan bulatkan semula.
Buat bulatan/ketulan yang kecil dan biarkan ia seketika(alaskan dengan kertas semasa kita letakkan ketulan kecil tersebut)
Bulatkan adunan dan masukkan ke dalam kertas cup cake dan biarkan selama 30 - 40 minit.
Panaskan ketuhar.
Masukkan roti ke dalam petitin dan sapu permukaan adunan dengan lebihan telur(campur dengan sedikit susu cair)
Bakar selama 20 - 25 minit dengan suhu 180C
Bila masak sejukkan seketika dan sapu sedikit mayonis dan tabur floss ayam di atasnya.



No comments:

Post a Comment