translate

Saturday 25 May 2013

Bihun Sup Perut

Bahan-bahannya
Setengah kilo perut
5 ulas bawang putih(ketuk)
2 inci halia(ketuk)
Sebatang kulit kayu manis
3 biji pelaga
Sekuntum bunga lawang
2 batang serai(ketuk)
Gula dan garam
Hiasan:
Daun sup
Sawi(celur)
Cili merah
telur rebus
Taugeh yang dicelur
Limau nipis
Bawang goreng
Kicap pedas

Cara-caranya
Bersihkan perut dan rebus bersama air sampai sekali mendidih.  Angkat dan buang airnya.
Masukkan air yang lain dan rebuslah bersama kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang, bawang putih, halia dan serai..
Masukkan juga gula dan garam.
Rebus sehingga betul-betul empuk.(kalau nak guna periuk tekanan lagi cepat)
Bila empuk, keluarkan perut dan biarkan sejuk. kemudian dihiris kecil-kecil.
Panaskan semula air rebusan perut tadi dan rasalah manis masinnya.

Setengah bungkus bihun dicelur dengan air yang telah ditambah dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga bihun lembut.

Sambal kicap
Sambal Kicap
Secawan kicap manis
4 sudu besar gula
3 ulas bawang merah
Seulas bawang putih
3 sudu besar bawang goreng
2 bili limau nipis
7 biji cili api 
(Sambal kicap ini boleh disimpan dalam peti sejuk dan boleh bimakan selain behun sup sesuai juga dengan laksa penang, mee kari, cecah dengan ikan bakar atau apa-apa menu yang sesuai. 

No comments:

Post a Comment