translate

Saturday 4 May 2013

Kek Lapis Prune


Terima kasih kepada Rohaimi Ahmad atas perkongsian resepi ini.
Bahan-bahannya
300gm mentega
200gm gula halus
7 biji telur(diputar dahulu berasingan)
250 tepung hongkong(kalau tiada boleh guna tepung pau) diayak
100gm horlick
5 sudu besar susu pekat
1 sudu besar ovellette
1 sudu besar esen vanilla
100ml air sejuk
Pewarna yang sesuai...hijau, pink dan kuning
Buah prune tanpa biji(digunting kecil)

Caranya
Panaskan oven dengan suhu 180C
Putar mentega, ovellette dan gula hingga kembang.
Masukkan susu dan putar lagi.
Masukkan telur yang telah diputar tadi.  Putar biar berkrim.
Masukkan tepung dan horlick sedikit demi sedikit. Sambil diputar.
Masukkan esen dan air.  Putar hingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak.  Masukkan cecair warna.
Sapu loyang 7X7inci dengan lebihan mentega dan alas dengan kertas kek.
Ambil 3 sudu besar(biar dapat 5 kali lapis untuk setiap warna) adunan bewarna hijau dan ratakan.
Bakar selama 10 minit api atas dan bawah.
Bila masak tekan kek(biar sedikit mampat)
Ambil lagi adunan tadi dengan sukatan yang sama, ratakan dan tabur dengan buah prune.  Bakar dengan api atas sahaja selama 10 minit.
Lakukan proses yang sama..Masukkan adunan, rata, tabur prune, masak, tekan.(api atas selama 10 minit.
Bagi lapis terakhir bakar selama 20 minit dengan api atas dan bawah.  Bila masak tekan kek untuk kali yang terakhir.

1 comment: