translate

Friday 12 July 2013

Daging Masak Merah

Suku kilo daging (dipotong berbuku besar dan direbus, lertakkan juga pewarna merah dan sedikit garam..rebus sampai empuk)
3 ulas bawang putih(mayang nipis)
Sedikit halia(mayang nipis)
1 sudu besar cili giling
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos chili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1/2 kiub pati daging
1 labu bawang besar(potong besar)
Lada benggala(potong)
2 batang kacang panjang(potong 3 inci)
Gula dan garam
Air secukupnya

Potong nipis daging.
Tumis bawang bersama halia, sehingga naik wangi.
Masukkan cili giling,  Kacau sehingga wangi.
Masukkan semua sos dan sedikit air.
Masukkan daging dan kiub daging.
Masukkan bahan perasa tadi.
Biarkan seketika di dalam kuali dan biar sampai lembut dan emput.
Masukkan bawang dan lada benggala.
Masukkan kacang.  Kacau seketika dan bolehlah diangkat.

4 comments:

  1. Salam Ramadhan kak yah...Poberet anak pompuan atie nu
    i!

    ReplyDelete
  2. very delicious!!!

    ReplyDelete
  3. Angkut resipi balik umah yer kak yah...

    ReplyDelete
  4. Salaam,
    Sedapnya..saya mohon kongsi resepinya, Kak Yah...hanya DIA saja yang mampu membalas ilmu daripada Kak Yah..

    N.F.

    ReplyDelete