translate

Thursday 11 December 2014

Serimuka

1 1/2 cawan beras pulut(basuh dan rendam 2 jam)
Santan dan secubut garam(melepasi sedikit aje beras pulut tersebut)

Masukkan dalam loyang dan dikukus dengan air yang sudah mendidih selama 20 minit.  
Diangkat dan ditekan-tekan pulut tersebut supaya sedikit mampat.

Lapsan atas
10 helai daun pandan
2 cawan air
1 cawan santan pekat
1 cawan gula
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan tepung gandum
4 biji telur
Pewarna hijau

Blender daun pandan bersama air dan dtapis airnya.
Masukkan air daun pandan tadi kedalam blender bersama tepung gandum, tepung jagung, telur, santan, gula, pewarna hijau dan sedikit garam.  Blender sehingga hancur dan sebati kesemuanya.
Masak seketika di atas api dan sedikit pekat.
Masukkan ke dalam pulut dan kukus selama 45 minit.  Angkat dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment