translate

Friday 17 June 2016

Ikan Masak Tauchu

Bahannya
3 ekor ikan(potong 2) - Perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan beberapa titis cuka makan.
4 biji bawang merah(mayang)
2 biji bawang putih(mayang)
Sedikit halia(potong memanjang)
4 biji cili padi(belah 2)
1 biji cili merah(potong kecil)
2 sudu besar tauchu
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar air asam jawa
2 batang kacang panjang(potong menyerong)
Beberapa potongan timun.
Selabu bawang besar(potong bulat)
Tomato(belah 4)
Air secukupnya
Gula dan garam

Ikan yang telah diperap seketika digoreng dalam minyak sehingga masak.(ketepikan)
Tumis dengan sedikit minyak, bawang merah, putih dan halia hingga berbau wangi.
Masukkan cili padi.  Kacau seketika.
Masukkan tauchu, kicap manis dan cair.
Masukkan air dan biar sedikit mendidih.
Masukkan timun dan kacang panjang.
Masukkan ikan, bawang besar dan cili merah.
Masukkan buah tomato.
Rasalah masin dan manisnya.
Biar sedikit kering airnya dan bolehlah diangkat.

1 comment: