translate

Tuesday 20 December 2016

Tepung Bungkus Manis

Bahannya
4 ketul ubi kayu(3 cawan apabila dikisar)
1/2 cawan santan pekat
2 keping gula melaka(saiz agak besar)
2 sudu besar gula
1/4 cawan air
Secubit garam

Ubi kayu yang telah dikisar ditapis untuk membuang patinya.
Masak gula melaka, gula dengan air sehingga semuanya hancur (sejukkan).
Masukkan santan ke dalam ubi.  Kacau biar sekata.
Masukkan cairan gula tadi dan juga secubit garam ke dalam campuran ubi dan kacau kesemuanya..
Bungkus dalam daun pisang yang telah dilayurkan.
Kukus sehingga masak.
Tips untuk memudahkan kita membungkusnya, buat lipatan daun sebelah bawah dahulu baharulah dimasukkan bancuhan tepung dengan cara menegak ke atas dan lipat bahagian yang di atasnya.

No comments:

Post a Comment